JASF Regency Gazette

Dearest Gentle Reader

Editie 2-1: Easter Edition 2025


In deze Gazette focussen we ons op charmante paastradities uit Regency Engeland. Laat je inspireren door een klassiek paasrecept dat zowel elegant als heerlijk is. En voor de literaire liefhebbers bevelen we een boek aan dat perfect past bij de Regency-stijl, om je helemaal onder te dompelen in die tijd. Veel leesplezier en vrolijk Pasen!



-Paastradities in het Engeland van Jane Austen

In de Regency-periode, waarin Jane Austen leefde, had Pasen een belangrijke rol in zowel religieuze als sociale context. Dit feest bood een moment om de lente te verwelkomen en samen te komen met familie en gemeenschap. Hieronder vindt u een diepere kijk op de tradities en gebruiken uit deze tijd.


Religieuze Viering

Pasen was een van de belangrijkste religieuze momenten in het jaar, met kerkdiensten die families samenbrachten. In haar brieven aan haar zus Cassandra beschreef Jane Austen regelmatig haar bezoeken aan de kerk en de betekenis ervan in haar leven. Een passend citaat uit Mansfield Park illustreert dit:

"Every time I come to this church, I am impressed by its timeless serenity."

Hoewel dit een lichte interpretatie van religieuze toewijding toont, kan het verwijzen naar hoe kerken niet alleen een plaats waren van gebed, maar ook een plek voor sociaal contact.


Modetrends en Pasen

Pasen was een gelegenheid om nieuwe kleding te dragen, vooral in de modieuze kringen waar Austen zelf deel van uitmaakte. Lente-outfits en hoeden symboliseerden vernieuwing en waren vaak bijzonder elegant. Dit aspect komt naar voren in Northanger Abbey, waarin Catherine Morland zich opmaakt voor een bal:

"Her gown seemed made to catch the eye of every passerby and announce the freshness of the season."















Vergeet hierbij ook de “Easter Bonnet” niet.  Pasen en de paasviering  in de kerk was de ideale gelegenheid om met je gloednieuwe bonnet te pronken.  Dames die minder bemiddeld waren hadden dan vaak nieuwe linten en versieringen aangebracht op hun hoed of "bonnet".

                                                                  

Sociale Bijeenkomsten en Maaltijden

De Paasmaaltijd was een belangrijk hoogtepunt en stond vaak in het teken van lamsvlees, verse groenten en desserts zoals simnel cake. Sociale bijeenkomsten, zoals diners en picknicks, versterkten de banden tussen families en vrienden. Jane Austens eigen werken, zoals Emma, tonen vaak hoe maaltijden een belangrijk sociaal ritueel waren:

"Dinner parties were occasions of genuine joy, where roast lamb and good conversation were equally appreciated."

 

Familie en Gemeenschap

Pasen bood ook een kans om armen en minderbedeelden te ondersteunen, een waarde die vaak in Jane Austens werken op subtiele wijze wordt weergegeven. In Sense and Sensibility is er een gevoel van gemeenschapszin en verantwoordelijkheidsgevoel, wat de banden tussen families benadrukt.

"It was in those shared moments, unspoken yet deeply felt, that the strength of their family truly lay."



-Simnel Cake recept
















Simnel cake is een traditionele Britse cake, vaak geassocieerd met Pasen en Mothering Sunday. Het is een heerlijke fruitcake met lagen van marsepein, en het is versierd met bolletjes marsepein die de apostelen symboliseren.  De eerste vermelding van Simnel cake dateert uit de jaren 1200!

Ingrediënten:

Voor de cake:

  • 175 g boter (op kamertemperatuur)
  • 175 g lichtbruine suiker
  • 3 eieren
  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 300 g gemengde gedroogde vruchten (zoals rozijnen, krenten en sukade)
  • 100 g gekonfijte kersen (gehalveerd)
  • 50 g gehakte amandelen
  • 1 citroen (rasp en sap)

Voor de decoratie:

  • 450 g marsepein
  • 1 eidooier (om te glaceren)

Bereiding:

  1. Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 150°C (gasstand 2). Bekleed een ronde cakevorm (ca. 20 cm) met bakpapier.
  2. Deeg maken: Klop de boter en suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe. Zeef het bakmeel, kaneel en nootmuskaat en meng dit geleidelijk door het mengsel. Voeg de gedroogde vruchten, kersen, gehakte amandelen, citroenrasp en -sap toe.
  3. Marsepeinlaag: Rol een derde van de marsepein uit tot een cirkel ter grootte van de cakevorm. Giet de helft van het cakedeeg in de vorm, leg de marsepeincirkel erop, en giet de rest van het deeg erbovenop.
  4. Bakken: Bak de cake ongeveer 2½ uur tot hij stevig is. Laat afkoelen in de vorm.
  5. Afwerking: Rol het resterende marsepein uit, maak een cirkel voor bovenop de cake en 11 bolletjes marsepein (de symbolen van de apostelen, zonder Judas). Bestrijk de bovenkant van de cake en de bolletjes met eidooier en plaats onder de grill tot ze goudkleurig zijn.


-Boek aanbeveling


Jane Austen's First Love

Syrie James

ISBN 9780425271353


 ~ Geïnspireerd door feitelijke gebeurtenissen ~  

De vijftienjarige Jane Austen droomt van drie dingen: iets nuttigs doen, iets waardevols schrijven en smoorverliefd worden. Wanneer ze haar broer in Kent bezoekt om zijn verloving te vieren, ontmoet ze de rijke, duivels knappe Edward Taylor – een fascinerende jongeman die haar genegenheid echt waard is. Jane weet dat een match tussen haar en Edward onwaarschijnlijk is, maar elk moment dat ze met hem doorbrengt, laat haar hart sneller kloppen – en hij lijkt haar interesse te beantwoorden. Tot haar grote ongenoegen is er echter een ander die zijn aandacht zoekt.

 Onzeker over haar ontluikende relatie, zoekt Jane afleiding door te proberen de koppelingen van drie andere potentiële stellen te corrigeren. Maar wanneer haar matchmakingaspiraties niet allemaal zo uitpakken als verwacht, ontdekt Jane het gevaar van vertrouwen op eerste indrukken. Het menselijk hart is niet gemakkelijk te ontcijferen, noch kan het worden gestuurd of beheerd. En als anderen aan hun lot moeten worden overgelaten in zaken van liefde en huwelijk, kan Jane dan überhaupt hopen haar eigen hart te bevredigen?

Editie 1-2: Extra Christmas Edition 2024

Many happy returns of the day!


Deze Gazette staat volledig in het teken van de maand December. Natuurlijk de verjaardagsmaand van Jane, maar ook de tijd van Kerst vieren.

Bovenstaande titel betekent exact wat het zegt: “Dat de dag, de verjaardag, vele malen mag terugkeren en dat je gelukkig mag zijn.” Dat wensen we onze Jane toe, want 2025 zal een groot feestjaar worden voor alle Jane Austen fans. Ook wij organiseren allerlei leuks om haar 250ste verjaardag te vieren. Zo beginnen wij het nieuwe jaar, op 23 februari met een lezing van Karin Quint, schrijfster van “Het Engeland van Jane Austen”. Er zullen nog vele andere leuke activiteiten volgen, hou hiervoor onze socials en deze website in de gaten!


Zo kijken we zelf al erg uit naar Jane Austen 250, een full-day festival op 14/06/2025 in de LocHal in Tilburg. Een dag vol lezingen, workshops, een marktje, ...

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Austen Tales en Jane Austen Nederland, 




-Jane’s Birthday!

Jane Austen werd op 16/12/1775 geboren in het afgelegen dorpje Steventon in Hampshire, Zuid-Engeland. Haar ouders, de predikant George Austen en zijn vrouw Cassandra Leigh, kregen acht kinderen – zes jongens en twee meisjes.

Jane kende een gelukkige jeugd en lezen en verhalen schrijven waren haar favoriete bezigheden.

Haar vader stimuleerde haar hierin en gaf haar rond haar 19de verjaardag een wel heel bijzonder cadeau nl. een schrijftafeltje.

Het draagbare, mahoniehouten schrijftafeltje is ontworpen om in een koffer te worden gevouwen zodat ze gemakkelijk mee te nemen is.

Na de dood van Jane in 1817 erfde haar zus Cassandra het schrijftafeltje.









Het werd later doorgegeven via de familie van haar oudste broer James. In 1999 schonk Joan Austen-Leigh, de achter-achter-nicht van Jane, het genereus aan de British Library… om toekomstige generaties schrijvers en lezers plezier en inspiratie te bieden.

Het wordt nu in Southampton tentoongesteld als onderdeel van de viering van de 250e verjaardag van Jane’s geboorte. Jane woonde tussen 1806 en 1809 in Southampton. Ze verhuisde in 1806 er naartoe vanuit Bath, samen met haar moeder en zus, Cassandra, na de dood van haar vader. Ze huurden een huisje in Castle Square.



 





 


Southampton High Street (ca. 19de eeuw)

Hoewel zij geen van haar romans schreef toen ze er woonde, wordt aangenomen dat ze geïnspireerd werd door de maatschappelijke gebeurtenissen, plaatsen en bewoners van het toenmalige modieuze kuuroord.

Jane’s schrijftafeltje wordt tentoongesteld in God’s House Tower. Het is het middelpunt van een tentoonstelling (15/11/2024 – 23/02/2025) die de banden van de auteur met Southampton markeert.

-Kerst in Regency tijden

Jane Austen vernoemd Kerstmis in al haar romans. In Pride and Prejudice schrijft Caroline Bingley: "Ik hoop oprecht dat uw Kerstmis in Hertfordshire mag overvloeien in de vrolijkheden die dat seizoen meestal met zich meebrengt." Na haar verloving met meneer Darcy, schrijft Elizabeth Bennet aan haar tante Gardiner: "Jullie komen allemaal naar Pemberley met Kerstmis."

In Mansfield Park organiseert Sir Thomas een bal voor Fanny en William tijdens Kerstmis. In Sense and Sensibility danst Willoughby de hele nacht. In Emma geven de Westons een gedenkwaardig kerstfeest. Inderdaad, Kerstmis in de tijd van Austen ging vooral over het ontvangen van familie en vrienden en het geven van feestjes.


Kerstmis, een nationale feestdag, begon vaak met een bezoek aan de kerk. Families genoten van huisfeesten met bezoekende familieleden en vrienden waar muziek werd gespeeld en kerstliederen werden gezongen, zoals "God Rest Ye Merry Gentlemen" en "The First Noel."


Het kerstdiner was een langverwachte feestmaaltijd die begon met een toost en vaak gebraden gans, everzwijnkop en vleespasteien omvatte. Aan het einde van de maaltijd werd de al weken geleden gemaakte Christmas Pudding binnengebracht, overgoten met brandewijn en in brand gestoken, met een takje hulst bovenop. 

Een “snellere, moderne versie” van een Christmas Pudding vinden jullie onderaan in deze Gazette.

Ook in haar roman Persuasion schilderde Jane Austen een beeld van een gezinskerstfeest.


Van de 16e tot de 19e eeuw was geen enkele kerstviering compleet zonder gezelschapsspelletjes.

 Een van de populairste spelletjes was Snapdragon. Hete brandewijn werd in een brede ondiepe kom gedaan. Rozijnen werden in de hete brandewijn gedaan, die in brand werd gestoken. Spelers moesten de hete rozijnen uit de brandende brandewijn plukken en opeten, met het risico dat ze verbrandden.








Een ander spelletje was “Kiss if you can”

Fysiek contact tussen de seksen was beperkt, dus kansen om te flirten en misschien iemands wang te kussen waren niet te missen.

Een uitdagender kus-forfeit was "kus als je kunt". Zowel de verliezer als de persoon die aan hen is toegewezen knielen rug aan rug op de grond. De dame kijkt over haar linkerschouder terwijl de heer over zijn rechterschouder kijkt. Hij heeft één kans om haar wang te kussen terwijl zij probeert hem te ontwijken door naar beneden te leunen of op te staan. Een gemotiveerde en snelle man zou misschien een arm om haar middel kunnen slaan en een kus kunnen ontfrutselen.

-Recept Christmas Pudding

Ingrediënten voor 6 personen

  • boter
  • dadels (gedroogde) 100 g
  • gekonfijte gember (bolletjes) 3 el
  • sinaasappel (bio)1
  • gedroogde vruchten (mix van abrikozen, rozijnen, cranberry’s, kersen...) 500 g
  • wit brood (zonder korst, in blokjes) 150 g
  • patisseriebloem 125 g
  • fijne suiker 125 g
  • reuzel 125 g
  • cognac 2 el
  • gemengde noten (walnoten, pecannoten…)80 g
  • 1 ei
  • melk 150 ml

      Voor de afwerking

  • ahornsiroop4 el
  • witte chocolade 50 g

 

      Bereiding

  1.  Vet de puddingvorm in met boter. Ontpit de dadels, hak ze samen met de gekonfijte gemberbolletjes fijn en doe alles een kom. Rasp de schil van de sinaasappel boven de kom. Hou de rest van de sinaasappel apart voor de afwerking
  2.  Snij de gedroogde abrikozen in stukjes van ongeveer 1 cm. Doe ze samen met de rozijnen, de cranberry’s en de gedroogde kersen bij de dadels, de gember en de sinaasappelschil. Hak de noten. Voeg de blokjes brood, de bloem, de suiker, de reuzel, cognac, de noten, het ei en de melk toe en laat 5 minuten rusten tot het brood de melk heeft opgenomen. Roer daarna goed om tot een homogene massa.
  3.  Stort alles in de ingevette puddingvorm en dek die af met twee lagen aluminiumfolie. Maak vast met keukentouw, zodat de folie mooi blijft zitten. Zet de puddingvorm in een diepe pan en vul aan met water tot de vorm tot de helft in het water zit. Zet het deksel op de pan. Laat de pudding 3 uur koken, vul de pan regelmatig aan met extra water, anders verbrandt de pudding.
  4. Haal de pudding uit de kom en stort hem omgekeerd op een serveerbord. Pel de sinaasappel en snij hem à vif (tussen de vliesjes door). Verwarm de witte chocolade samen met de ahornsiroop. Werk de pudding af met de gesmolten witte chocolade, de sinaasappelpartjes en een takje munt of hulst.
  5.  Genieten met familie en vrienden!

        -Kerst Boekaanbeveling

        Christmas with Mr. Darcy van Victoria Connely

        Dit is het 4de boek uit de reeks "Austen Addicts"


        Kerstmis wordt in stijl gevierd in Purley Hall in Hampshire, omdat de beroemde actrice Dame Pamela Harcourt een speciale Jane Austen-conferentie houdt. Iedereen is er: Katherine en Warwick, Robyn en Dan, Kay, Adam en Gemma, en Sarah en Mia. Oh, en Mrs Soames.

        Maar wanneer een zeldzame eerste editie van Pride and Prejudice verdwijnt, moeten de gasten de lol en spelletjes vergeten en detective worden...

        Christmas with Mr Darcy is het luchtige vervolg op de bestseller Austen Addicts' Trilogy: A Weekend with Mr Darcy, The Perfect Hero (Dreaming of Mr Darcy) en Mr Darcy Forever.


        Editie 1-1: najaar 2024

        Wij zijn trots de eerste editie van onze JASF Regency Gazette voor te stellen!

        Deze verschijnt 3 keer per jaar met een extra “special edition” in december 2024.

        Met onze Gazette willen we jullie graag informeren, mogelijks iets bijbrengen,

        maar bovenal enthousiast maken over “all things Austen”!

        Austen nieuwtjes:

        Volgend jaar van juni tot en met augustus kun je voor het eerst (en wellicht voor het laatst) het huis, de kamer(!!) bezoeken waar Jane Austen stierf.

        Een unieke kans!

        Tickets zijn verkrijgbaar op;

        https://www.winchestercollege.org/stories/celebrating-250-years-of-jane-austen

        Historisch: Nieuws in het Regency-tijdperk


        Het Regency-tijdperk was een periode waarin nieuws niet actueel of gemakkelijk te vinden was. De geruchtenmolen bood de meest directe bron van nieuwe informatie, maar of het correct was, was een heel andere zaak.

        Kranten en tijdschriften boden de beste nieuwsbronnen. In het geval van kranten was het nieuwsaanbod ergens tussen de dag, weken en maanden oud, afhankelijk van de locatie van waar het nieuws kwam. Tijdschriften waren duur en niet overal beschikbaar.

        Vanwege deze uitdagingen begonnen veel van de populaire kranten en tijdschriften een jaarlijkse ‘round-up’ van de belangrijkste nieuwsverhalen te drukken. Deze ‘Chronological Tables’ of chronologische tabellen verschenen over het algemeen in het januari- of februarinummer van het jaar dat volgde op de eerste verschijning van de verhalen.

        Zo publiceerde ‘The Lady’s Magazine’ in februari 1805 een uitgave met daarin een ‘Chronological Table’ van 1804 met de meest opmerkelijke gebeurtenissen van het jaar ‘one Thousand eight Hundred and four’. Hieronder staan enkele fragmenten van de maand september:

        5de: Frans II nam de titel van keizer van Oostenrijk aan

        16de: de Weense hofkrant verwijst voor de eerste keer naar Bonaparte met de titel van keizer

        17de: herstel van de orde van de Jezuïeten in Napels en Sicilië

        28ste: vreselijke pest in Malaga

        De meest gekende kranten en tijdschriften waren o.a.‘The Scots Magazine of 1800’, ‘The National Register’ waarvan de eerste editie in 1808 werd geprint, ‘La Belle Assemblee’ (1809) een tijdschrift dat bedoeld was voor ‘fashionable ladies’ maar over het algemeen politieke en militaire nieuwtjes bracht.

        Al het nieuws was dus wel degelijk beschikbaar in het Regency-tijdperk, alleen niet onmiddellijk nadat het gebeurd was, in tegenstelling tot in onze maatschappij.
        (bron: Regency History)

        Tea with Jane: Bath Buns


        Elke editie trachten we jullie een fijn recept mee te geven dat een band heeft met de tijd waarin Jane leefde of voorkomt in een van haar romans.

        Dit recept is van Elizabeth Raffald, een tijdsgenoot van Jane en schrijfster van “The Experienced English Housekeeper- 1769”

        In een brief aan zus Cassandra schreef Jane op 3 januari 1801:

        Mrs. Raffald tells us to “send them in hot for breakfast,” wich sounds rather indigestible for these rich, buttery buns, and may have been why, when Jane was staying with a rather mean aunt, she joked to Cassandra that she would make herself an inexpensive guest by “disordering my stomach with Bath bunns.”

         

        Voor 12 buns:

        450gr patisseriebloem

        1theelepel zout (Optioneel, niet in het originele recept, maar zonder is de smaak nogal flauw)

        150gr boter

        1 zakje (7gr) droge gist

        2 soeplepels suiker

        1 soeplepel karwijzaad

        225ml melk

         

        Voor het glazuur:

        2 soeplepels superfijne basterd suiker

        1 soeplepel melk

         

        Verwarm de oven op 190°C


        1. Meng het zout, als je dit gebruikt, onder de bloem en kneed de boter erdoor tot je een zanderige consistentie bekomt. Voeg de gist, suiker en karwijzaad toe en meng goed. Verwarm de melk en roer deze onder de droge ingrediënten tot een zacht deeg. Indien nodig voeg je extra melk toe.
        2. Goed kneden gedurende ongeveer 10 minuten op een bebloemd oppervlak. Wanneer je een zacht en goed kneedbaar deeg hebt, laat je deze rusten in een kom, afgedekt met een doek. Zet deze op een warme plaats tot het deeg gerezen is tot dubbele hoeveelheid (2 tot 3 uur);
        3. Sla het deeg neer en verdeel het tot 12 “buns” en schik deze op een ingevet bakplaat. Dek deze af met een vochtige doek en laat opnieuw rijzen gedurende 1 uur
        4. Bak gedurende 12 tot 15 minuten tot ze goudbruin van kleur zijn.
        5. Voor het glazuur verwarm je de melk met de basterd suiker en borstel je dit over de buns. Werk af met parelsuiker en/of karwijzaad.
        6. Serveer dezelfde dag.

         

        Smakelijk! En stuur ons zeker een foto als je de buns zou uitproberen!

        Boek aanbeveling

        We stellen graag telkens een boek voor, gebaseerd op of met een link naar de romans van Jane Austen. Ze bieden soms een totaal andere kijk op haar klassiekers.

        The Scandalous Confessions of Lydia Bennet, Witch door Melinda Taub.  Een bewerking van Pride & Prejudice

        2023

        In deze uitbundige herinterpretatie van Jane Austens Pride and Prejudice, zet Lydia Bennet de pen op papier om de echte gebeurtenissen en de nasleep van het klassieke verhaal vanuit haar eigen perspectief te vertellen. Sommige feiten zijn bekend: Mrs. Bennet lijdt aan haar zenuwen; Mr. Bennet lijdt aan Mrs. Bennet, en alle vijf dochters lijden aan een nalatenschap die alleen aan mannelijke erfgenamen toebehoort.
        Maar Lydia lijdt ook aan heel andere zorgen: haar meest geliefde zus Kitty is eigenlijk een schuurkat, en Wickham is net zo slecht als de wereld denkt dat hij is, maar wat zou je anders verwachten van een demon?
        Kortom, een boek vol betovering, intrige, gevaar en grenzeloze magie!

        Check ook zeker 'Onze avonturen' voor de fotootjes van de borduurworkshop!!

        Hebben jullie nog een tip of leuk idee voor de nieuwsbrief? Laat het ons weten!!

        Tot snel!