Dearest reader,

Wij zijn trots de eerste editie van onze JASF Regency Gazette voor te stellen!

Deze verschijnt 3 keer per jaar met een extra “special edition” in december 2024.

Met onze Gazette willen we jullie graag informeren, mogelijks iets bijbrengen,

maar bovenal enthousiast maken over “all things Austen”!

Editie; najaar 2024

Austen nieuwtjes:

Volgend jaar van juni tot en met augustus kun je voor het eerst (en wellicht voor het laatst) het huis, de kamer(!!) bezoeken waar Jane Austen stierf.

Een unieke kans!

Tickets zijn verkrijgbaar op;

https://www.winchestercollege.org/stories/celebrating-250-years-of-jane-austen

Historisch: Nieuws in het Regency-tijdperk


Het Regency-tijdperk was een periode waarin nieuws niet actueel of gemakkelijk te vinden was. De geruchtenmolen bood de meest directe bron van nieuwe informatie, maar of het correct was, was een heel andere zaak.

Kranten en tijdschriften boden de beste nieuwsbronnen. In het geval van kranten was het nieuwsaanbod ergens tussen de dag, weken en maanden oud, afhankelijk van de locatie van waar het nieuws kwam. Tijdschriften waren duur en niet overal beschikbaar.

Vanwege deze uitdagingen begonnen veel van de populaire kranten en tijdschriften een jaarlijkse ‘round-up’ van de belangrijkste nieuwsverhalen te drukken. Deze ‘Chronological Tables’ of chronologische tabellen verschenen over het algemeen in het januari- of februarinummer van het jaar dat volgde op de eerste verschijning van de verhalen.

Zo publiceerde ‘The Lady’s Magazine’ in februari 1805 een uitgave met daarin een ‘Chronological Table’ van 1804 met de meest opmerkelijke gebeurtenissen van het jaar ‘one Thousand eight Hundred and four’. Hieronder staan enkele fragmenten van de maand september:

5de: Frans II nam de titel van keizer van Oostenrijk aan

16de: de Weense hofkrant verwijst voor de eerste keer naar Bonaparte met de titel van keizer

17de: herstel van de orde van de Jezuïeten in Napels en Sicilië

28ste: vreselijke pest in Malaga

De meest gekende kranten en tijdschriften waren o.a.‘The Scots Magazine of 1800’, ‘The National Register’ waarvan de eerste editie in 1808 werd geprint, ‘La Belle Assemblee’ (1809) een tijdschrift dat bedoeld was voor ‘fashionable ladies’ maar over het algemeen politieke en militaire nieuwtjes bracht.

Al het nieuws was dus wel degelijk beschikbaar in het Regency-tijdperk, alleen niet onmiddellijk nadat het gebeurd was, in tegenstelling tot in onze maatschappij.
(bron: Regency History)

Tea with Jane: Bath Buns


Elke editie trachten we jullie een fijn recept mee te geven dat een band heeft met de tijd waarin Jane leefde of voorkomt in een van haar romans.

Dit recept is van Elizabeth Raffald, een tijdsgenoot van Jane en schrijfster van “The Experienced English Housekeeper- 1769”

In een brief aan zus Cassandra schreef Jane op 3 januari 1801:

Mrs. Raffald tells us to “send them in hot for breakfast,” wich sounds rather indigestible for these rich, buttery buns, and may have been why, when Jane was staying with a rather mean aunt, she joked to Cassandra that she would make herself an inexpensive guest by “disordering my stomach with Bath bunns.”

 

Voor 12 buns:

450gr patisseriebloem

1theelepel zout (Optioneel, niet in het originele recept, maar zonder is de smaak nogal flauw)

150gr boter

1 zakje (7gr) droge gist

2 soeplepels suiker

1 soeplepel karwijzaad

225ml melk

 

Voor het glazuur:

2 soeplepels superfijne basterd suiker

1 soeplepel melk

 

Verwarm de oven op 190°C


  1. Meng het zout, als je dit gebruikt, onder de bloem en kneed de boter erdoor tot je een zanderige consistentie bekomt. Voeg de gist, suiker en karwijzaad toe en meng goed. Verwarm de melk en roer deze onder de droge ingrediënten tot een zacht deeg. Indien nodig voeg je extra melk toe.
  2. Goed kneden gedurende ongeveer 10 minuten op een bebloemd oppervlak. Wanneer je een zacht en goed kneedbaar deeg hebt, laat je deze rusten in een kom, afgedekt met een doek. Zet deze op een warme plaats tot het deeg gerezen is tot dubbele hoeveelheid (2 tot 3 uur);
  3. Sla het deeg neer en verdeel het tot 12 “buns” en schik deze op een ingevet bakplaat. Dek deze af met een vochtige doek en laat opnieuw rijzen gedurende 1 uur
  4. Bak gedurende 12 tot 15 minuten tot ze goudbruin van kleur zijn.
  5. Voor het glazuur verwarm je de melk met de basterd suiker en borstel je dit over de buns. Werk af met parelsuiker en/of karwijzaad.
  6. Serveer dezelfde dag.

 

Smakelijk! En stuur ons zeker een foto als je de buns zou uitproberen!

Boek aanbeveling

We stellen graag telkens een boek voor, gebaseerd op of met een link naar de romans van Jane Austen. Ze bieden soms een totaal andere kijk op haar klassiekers.

The Scandalous Confessions of Lydia Bennet, Witch door Melinda Taub.  Een bewerking van Pride & Prejudice

2023

In deze uitbundige herinterpretatie van Jane Austens Pride and Prejudice, zet Lydia Bennet de pen op papier om de echte gebeurtenissen en de nasleep van het klassieke verhaal vanuit haar eigen perspectief te vertellen. Sommige feiten zijn bekend: Mrs. Bennet lijdt aan haar zenuwen; Mr. Bennet lijdt aan Mrs. Bennet, en alle vijf dochters lijden aan een nalatenschap die alleen aan mannelijke erfgenamen toebehoort.
Maar Lydia lijdt ook aan heel andere zorgen: haar meest geliefde zus Kitty is eigenlijk een schuurkat, en Wickham is net zo slecht als de wereld denkt dat hij is, maar wat zou je anders verwachten van een demon?
Kortom, een boek vol betovering, intrige, gevaar en grenzeloze magie!

Check ook zeker 'Onze avonturen' voor de fotootjes van de borduurworkshop!!

Hebben jullie nog een tip of leuk idee voor de nieuwsbrief? Laat het ons weten!!

Tot snel!